Nautnes Fiskevær er et moderne rorbusenter ved havkanten i Øygarden, bare en liten time med bil fra Bergen.  Her kan du oppleve sommer og sol, regn, storm og de mest fantastiske solnedganger.  Legg turen til Nautnes i og opplev Vestlandsnaturen på nært hold!


Besøk oss på Facebook

Det gamle handelstedet Nautnes har en tradisjonsrik historie knyttet til fiske, handel og sjøfart.  Her finner du sjarmerende, maritimt miljø som passer for hele familien. Området rundt Nautnes er et eldorado for havfiske og dykking, og alle de fine kanalene mellom fjord og hav gjør det til et paradis for kajakkpadlere. Nordsjøen er den nærmaste naboen vår, så etter bare noen minutter i båt kan du kaste snøret ut i storhavet. Kanskje er det du som kommer tilbake med storfisken?  


Nautnes Fiskevær har alle moderne fasiliteter for et godt opphold. Atmosfæren stemningen fra det opprinnelige handelsstedet er tatt godt vare på. Nautnes Fiskevær har trivelige og godt utstyrte rorbuer/leiligheter og noen sommerhus.  I rorbuene/leilighetene kan det bo fra 2 til 10 personer under samme tak. Alle rorbuer har veranda mot sjøen.  Her kan du nyte havutsikten og det spesielle kystlandskapet. Leier du rorbu/leilighet eller sommehus her følger det automatisk båt og motor med i prisen.


Minstemål for fritids- og turistfiskeFra 1. januar 2010 gjelder bestemmelsene om minstemål på saltvannsfisk også i fritids- og turistfisket. Vi nordmenn er privilegerte som har muligheten til å leve i et så tett samspill med naturen og havet. Mange bruker sjøen både til rekreasjon og til matauk. Denne bruken gir oss alle et felles ansvar for å bevare livet i havet for fremtiden. Nå ser vi at det er på tide å gjøre en felles innsats for å sikre villfiskens fremtid.


La fisken gyte

Derfor har regjeringen innført obligatorisk minstemål også i fritidsfiske og turistfiske i sjøen. Målet er at mer fisk skal få vokse seg store nok til å formere seg. Alle fritidsfiskere bør derfor sette seg nøye inn i målene som gjelder, i god tid før neste fisketur. En oversikt over gjeldende minstemål finner du på Lovdata sine nettsider. Du kan også laste ned en tabell i PDF på bunnen av siden.


Makrell og sei unntatt

Makrell som fiskes med krok eller garn og sei til egen husholdning/eget agnforbruk er unntatt reglene for minstemål. Det er heller ikke minstemål på lange, lyr og steinbit.


Småfisk skal slippes ut i sjøen igjen

Dersom du skulle få en fisk som er under minstemål, skal du løsne den forsiktig fra fiskeredskapen og slippe den ut i sjøen igjen. Dersom fisken er død eller tydelig ikke levedyktig kan du spise den. Målrettet fangst av fisk under minstemålet vil kunne straffes, men poenget er ikke å straffe folk. Poenget er å bidra til at folk flest fisker etter stor og voksen fisk, i stedenfor småfisk. Den innsatsen håper vi at alle er med på.


Tilpass fisket slik at du ikke får småfisk

Vi henstiller derfor alle fiskere til å innrette fisket sitt med tanke på å unngå å få fisk under minstemål. Du kan for eksempel prøve økt krokstørrelse eller større maskevidde i garnet. Du kan også vurdere å flytte fisket til et annet område.


Last ned minstemålstabell pr 5. mai 2011


Fekk sjeldan krabbe i garn

De fikk kloen i monsterkrabbe


– Eg har aldri sett noko slikt før, seier mangeårig fiskar Arnt Helge Karlsen. Det var for eit par veker sidan at fiskaren fekk den spesielle fangsten i garnet sitt i Øygarden. – Eg tenkte at eg måtte få den ut levande og finna ut av kva det var. Krabben var kollosalt stor og eg fekk han på 350 meter djup, fortel Arnt Helge Karlsen.


Søsknene Oscar og Sophie Forstrønen donerte i går sin nye venn til Akvariet i Bergen. Han er et beist på 2,5 kilo med et benspenn på over en meter. Han og søsteren Sophie tar et siste farvel med krabben «Nautnes ». Han skal nå leve sammen med sjøkreps, flekksteinbit, lange, brosme og trollkrabber.


Fiskefestival & Torgdag 2011

Årets Fiskefestival var den 4. i rekken og ble en stor suksess.  Været slo til med sol og varme, og hundrevis av besøkende koste seg i sommerværet.  Antall boder og stands øker for hvert år, og denne gangen var det aktiviteter på hver ledig plass i hele området. Kunstutstilling, salgsboder med strikkeprodukter, blomster, antikk, matprodukter, trevarer, kunst og håndtverks-produkter av mange slag.  Kaffe og vafler samt grillmat ble tilberedet og solgt i store kvanta. men fokuset var også på fiskekonkurransen.  Dert var mange påmeldte, og været la forholdene godt til rette for at mange kom seg ut på havet.  Da fristen gikk ut på ettermiddagen var det klart at Ole-Kristian Hellesøy ble kåret tiol årets vinner med en breiflabb på 10,4 kg. Fiskefestival & Torgdag på Nautnes er kommet for å bli. Lokalbefolkningen slutter ib\virg opp om arrangementet som gir UL Stølen sårt tiltrengte inntekter til sitt arbeid.  Velkommen tilbake neste år!


Cruiseskipet Seadream I besøkte Nautnes 7. juni
 

Tirsdag 7. juni ble en hitsorisk dag for Nautnes Fiskevær og Øygarden Kommune. Det ekslusive cruiseskipet Seadream I, eiet av finansmannen Atle Brynestad, innledet en ny æra for reiselivet i regionen. Alle cruiseskip som kommer til Bergen etter å ha besøkt kjente destinasjoner som Geiranger, Gudvangen, Balestrand og Flåm har alltid seilt rett forbi på vei til Bergen havn.  Denne gangen geride vi å få et av dem til å stoppe og besøke oss på Nautnes.


Nautnes egen charterbåt (Targa 44) dro ut for å ta i mot skipet på kommunegrensen ved Nordøya utenfor Fedje. Ombord var Ordfører Olav Martin Vik, kultursjef Bernt Hjørnevik, arrangørene fra Nautnes samt pressefolk fra BA og NRK TV. Over åpen VHF ønsker ordføreren skipets kaptein velkommen og så frem til øket aktivitet i regionen som følge av dette historiske øyeblikket. Deretter eskorterte vi cruiseskipet forbi Hellesøy og helt frem til Nautnes der skipet ankret opp i fjorden rett utenfor fiskeværet. Ca 90 cruisepassasjerer ble fraktet i land og traktert med sjømat og lokal underholdning. Også solen kom frem denne kvelden. Havet lå som et speil, og stemningen var magisk. Dette ga mersmak !


Les Ordfører Olav Martin Vik's blogg her..

Foto: Lise Kalstad, Baatsans.no